Creative solutions

for your property development

new house designs

Call now for a free consultation and quotation 01752 298 137

home about  services  planning applications  building regulations  pricing construction projects client comments contact
Share on Facebook
Share on Twitter
Share via e-mail

Self Build House Falmouth


This property is located in a conservation area at the junction of Erisey Terrace and Tresawna Terrace overlooking the Fal Estuary and the fishing villages of Flushing and St Mawes.

The site rises steeply up Tresawna terrace.

The basic design criteria - a three storey 5 bedroom detached house that would complement the surrounding properties.

The adjoining properties in Erisey terrace are terraced with bay windows and rooms in the roof with dormer windows.

This was adopted into the proposed building and floor levels were adapted to suite.

The curve of the road junction was included in the design to add interest and give the impression that the house and road were built together.

The ground floor is all on one level to simplify the building and maximise the functionality.

The entrance was positioned at the centre of the ground floor layout and the stairs to be best placed to access the bedrooms above.

This also facilitated (with the introduction of a retaining wall) a secluded decked area at the rear and a higher level parking area.

Consideration was now given to the internal arrangement. Bedrooms at second and first floor were positioned at the front and rear to maximise their outlook and views. Bathrooms were positioned centrally away from the premium space of the bedrooms and efficient use of space.

The ground floor was open plan to maximise light and split into the lounge taking in the best outlook and views the kitchen dining area to the rear with access to a decked area. The Utility was positioned alongside the pavement enhancing the privacy of the Dining Kitchen area.

Although the bay window to the lounge has prime views over the Fal estuary a double feature window was introduced to access views overlooking the town and further up the valley. These feature windows were then duplicated on the first floor to the Master bedroom where the view is also enhanced.

Dormer windows were introduced to the roof, one above the bay window, to give the impression of a “lookout”, with this having splayed sides to give a panoramic view, which includes the estuary and town. Two other dormer windows were added one to the rear bedroom the other to the stairwell.

The stairwell was then designed with a gallery effect so that access can be gained to look out the windows to view up the town valley. This was made from American white oak with open treads and glazed balustrade maximising the light in this area and enhancing the wood. The centre of the stairs is open and anyone using this space can view up and down. The treads are a mixture of straight and winders unique to this building.

A Rendered banding and a plinth was added to the external walls to ground the building and increase the impression that the building was constructed some time ago.

The gable to the rear is asymmetrical due to the geometry of the front part of the roof and the curve this enhances the uniqueness of the building.

Quality white Upvc windows of a sash type were selected to match the existing terrace and counter the weather conditions in this location.

A quality slate was selected for the roof covering with matching ridge tiles however where the curve meets the straight part of the roof a lead mop roll was introduced to enhance the general shape.

Bi-fold doors were introduced from the kitchen dining area to the external decking so that they could be opened up and both spaces could be used together creating a discreet informal dining area outside.

Interior features include; feature radiators on the ground floor, slate flooring to the entrance, under floor heating to the ground floor toilet and all the en suites. Hardwood doors, hand crafted cupboards to the master bedroom and loft bedrooms, timber flooring to all main rooms.

Exterior features include; custom made gates and railings, timber decked area. Parking area with steps to deck area and entrance to dining room and screen wall to Tresawna Terrace pavement.